HS2 tunnel vent headhouse will fit into landscape

The design of the Chalfont St Peter tunnel vent headhouse takes its inspiration from local farm buildings.

HS2 is going to great lengths to make its new railway fit into the landscape. Designs for large structures, such as stations and viaducts, are being sourced from world-renowned architects and designers to be both eye-catching and sympathetic.

Which is why the final design for the Chalfont St Peter vent shaft headhouse – the first of four similar structures that will provide ventilation and emergency access to the high-speed rail line’s 10-mile-long Chiltern tunnel – looks like a country barn.

The new design should blend into the local area.

Set back from the road, the single-story building will be wrapped in a simple grey zinc roof with doors and vent openings picked out in a dark bronze colour to provide contrast.

Taking its inspiration from the style of local barns and other agricultural buildings, the pre-weathered grey zinc roof will age naturally over time, without loss of robustness or quality, while the whole structure will sit on a simple dark blue brick base.

Arrangement of the tunnel vent under the headhouse.

Below ground level, a 60 metre ventilation shaft will reach down to the twin tunnels below, with fans and other equipment designed to regulate air quality and temperature in the tunnels, remove smoke in the event of a fire and provide access for the emergency services.

HS2 engaged with the Chilterns AONB (Area of Outstanding Natural Beauty) Review Group during the development of the designs and held a series of public engagement events to gather views from the local community.

Mature trees along the existing boundary are being retained as far as possible and once construction is complete the whole site will be landscaped with new trees and hedgerows planted to help screen the site from neighbouring properties. The overall scale and visual impact of the building has also been significantly reduced.

To encourage wildlife to return, bird boxes, reptile basking banks, a grass snake laying heap and a hibernaculum will also be created. Material excavated from the shaft will be used to create much of the landscaping and avoid putting extra lorries onto local roads.

Rohan Perin, HS2

The plans have been drawn up by HS2’s main works contractor Align JV – a team made up of Bouygues Travaux Publics, Sir Robert McAlpine, and VolkerFitzpatrick – working with its design partners Jacobs and Ingerop-Rendel, and the architect Grimshaw and landscape designers, LDA.

Rohan Perin, HS2 project client director, said: “HS2 remains committed to work proactively with residents, wider community and our stakeholders to be a good neighbour during the build phase.

“Once construction is complete, the headhouse at Chalfont St Peter will be one of very few structures of the Chiltern tunnels that will be visible to residents living nearby. That’s why it’s critical that we get the design right.”

Diane Metcalfe, Grimshaw.

Diane Metcalfe, associate principal at Grimshaw, added: “Chalfont St Peter ventilation shaft has been sensitively designed to complement the rural character of the Chilterns.

“The position and orientation of the headhouse buildings are located to conceal them within the landscape and form a courtyard similar to local farmyard arrangements.

“The pitched roof, zinc-clad buildings are a modern interpretation of the local agricultural and industrial vernacular. Design proposals are a result of close and collaborative engagement with the AONB Review Group.”

Aerial view of the proposed tunnel vent headhouse at Chalfont St Peter.

Showing further consideration towards local residents, a temporary access road will soon be been completed to link the site with the A413, Amersham Road. This will allow construction traffic to avoid the centre of Chalfont St Peter and stop heavy goods vehicles (HGVs) driving past Robertswood School and the Epilepsy Society.

A new temporary marshalled lorry holding area will also be put in place on the A413 near Gerrards Cross. HGVs can be held in this newly surfaced layby until their approach to the vent shaft site is clear – helping to reduce congestion and eliminate queueing at the site entrance.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*